home biografie discografie fotos agenda links gastenboek contact informatie  
 

“de troubadeuse met haar apostelen”


Ger en d'r Conganees Ad
Geboren in Boerdonk, ’t was Pinksteren toen, als dochter van de molenaar en kasteleinsvrouw. Groeide op tussen graan en bier, tussen boeren en arbeidersvolk. Sjouwde rond met de kinderen uit haar dorp. Een jeugd tussen korenbloemen en klaprozen waar ook de eerste H. Communie bij hoorde en de stuiver in de collecteschaal elke week. Vrij en onbezorgd zoals je ieder kind zou wensen.

Dan die nonnen: wég onbezorgde jeugd. Regels en gezag, macht en zwijgen. ’t Is daarom misschien dat ze niet meer zwijgen kan of wil. Als enigst kind leerde ze zichzelf vermaken met liedjes, verhaaltjes, fantasie en rijmelarij. Tot uiting kwam dat pas toen ze zelf allang moeder was van drie kinderen.

Haar eerste LP/CD kwam uit in 1990, ‘Vanbinnenuit’ was de titel. In 1994 kwam de tweede CD ‘Levenswijzer’. Winter 1998 een mini-CD met kerstachtige liedjes ‘Hevvie Krismis’ en in het jaar van de 21e eeuw kwam ‘Tussenland’.
Ger bezingt in haar optredens haar dorp, haar mensen dicht om haar heen en haar ‘Servaas’. Sinds 1994 wordt ze hierbij begeleid door conganist Ad van Overdijk en worden ze samen met (geluids)man Jan Coppens verwelkomd in vele Nederlandse dorpen en steden. Begin 2005 verrijken Jan van Schijndel en Hent van den Heuvel haar liedjes met accordeons, mandolines, gitaar, mondmuziek en doedelzak. Sindsdien brengt zij haar repertoire als “de troubadeuse met haar apostelen”.

Jan van Schijndel en Hent van den Heuvel
Jan van Schijndel en Hent van den Heuvel

De toekomst van Ger blijft in Boerdonk. Zij wordt waardin van haar eigen herberg hotel 't Mirakel. Blijven zingen tussen tapkast en kookpot is haar levensdoel. Oud worden in haar Tussenland, waar bijna geen boer meer woont, waar de arbeiders rusten en de kinderen van haar generatie al lang weggetrokken zijn. En toch woont er nog genoeg “schon volk”.

 
 
GerCoppens.nl ©2005 Disclaimer Changelog